Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Passionsfruktstårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

En maffigt hög tårta med syrliga smaker av passionsfrukt och hallon, och en len söt smak av vaniljkräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och toppas med mörk chokladganache.

Ingredienser

10 Bitar

Tårtbottnar

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st citron, skalet

Vaniljkräm

  • 6 st Äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 1 st Vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl maizenamjöl

Passionsfruktmousse

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 st gelantinblad
  • 2 st passionsfrukter
  • 1 dl tropisk fruktjuice, koncentrerad

Halloncurd

  • 250 g hallon
  • 1 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 1 st citron
  • 2 msk maizenamjöl
  • 2 st äggulor
  • 1 st ägg

Vit chokladsmörkräm

  • 300 g vit choklad
  • 450 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 st äggvitor
  • 2 dl strösocker

Chokladganache

  • 250 g mörk choklad, 60-70%
  • 3/4 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Tårbottnar. Sätt ugnen på 175°. Vispa socker och ägg riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggvispet. Smörj och bröa en form, 22 cm, eller i fyra ringar på två plåtar, också 22 cm. Det behövs fyra bottnar. Får man inte ut fyra bottnar av en spring form kan man dubbla receptet och fördela i två st springformar. Frys bottnarna innan du delar dom så går det lättare. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Något kortare om de gräddas i fyra olika ringar. Kolla med en provsticka
  2. Vaniljkrämen. Skrapa ur fröerna ur vaniljstången och lägg dom i mjölken. Låt koka upp. Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Vispa ner den heta mjölken. Slå tillbaka i kastrullen och låt det hela koka upp försiktigt. Rör hela tiden tills det tjocknar och blir en kräm. Slå över i en bunke, plasta längs ytan och låt svalna helt.
  3. Passionsfruktsmoussen. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm upp hälften av juicen i en kastrull och smält ner de mjuka gelantinbladen. Ta från värmen och blanda ut med den resterande juicen. Gröp ur passionsfrukterna och blanda med juicen. Vispa grädden hårt och vänd ner juicen. Plasta och låt vila.
  4. Halloncurd. Mixa hallonen till en sås. Värm upp tillsammans med saften från en halv citron och strösockret. Sila den över i en ny kastrull. Blanda ut maizenamjölet med saften från den andra citronen och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulorna och ägget. Värm försiktigt tills det tjocknar till en kräm. Plasta och låt svalna.
  5. Vit chokladsmörkräm. Smält chokladen och låt svalna. Värm äggvitorna tillsammans med strösockret över ett vattenbad tills sockrekristallerna försvunnit. Vispa den kall med elvisp till ett vitt fluff. Klicka i smöret och vaniljsockret och vispa till en fluffig kräm.
  6. Chokladganache. Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med grädden över ett vattenbad. Låt svalna innan du häller den över tårtan.
  7. Lägg ihop tårtan: Spritsa en ring med smörkräm på första bottnen. Bred ut vaniljkräm. Tryck på ett lock, spritsa en ring, bred ut passionsfruktmoussen. Upprepa igen med halloncurd på sista lagret. Detta gör man för att inte fyllningen ska blandas ut med spacklingen, men också för att få en stadigare tårta.. När den sista bottnen är på plats spacklas hela tårtan med ett tunt lager smörkräm. Låt det stelna i kylen i ca 30 minuter och spackla sedan ytterligare ett lager. Fortsätt så tills smörkrämen är slut eller tills du känner dig nöjd helt enkelt. Toppa med chokladganache och bred ut den längs kanterna så den rinner ner längs sidorna. Garnera.