Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Påsktårta med marsipan & strössel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Botanisera i butiken, det finns massor av olika strösselsorter att dekorera tårtor med.

Ingredienser

8 bitar

Tårtbottnar

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl färskpressad apelsinsaft
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Kräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad, hackad
  • 3 dl cream cheese, till exempel Philadelphia

Fyllning

  • 2 dl fast hallon- eller jordgubbssylt
  • 2 dl färsk mango skuren i små bitar

Till garnering

  • 12-16 marsipanägg
  • 75 g vit choklad
  • 1 burk strössel
  • 1 färdigkavlat rosa, grönt eller vitt marsipanlock
  • myntakvistar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp tärnat smör och sockret i en bunke och vispa vitt och poröst med elvisp. Vispa i ägget. Tillsätt saften och vispa ihop. Vispa i mjölet blandat med bakpulvret.
  3. Bred ut smeten i en släpplättform med bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och dela i två bottnar.
  4. Kräm: Vispa 1 dl av grädden i en bunke. Värm upp resten av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna cirka 5 minuter.
  5. Vispa upp cream cheese i en stor bunke, använd elvisp. Häll i chokladen och vispa ihop. Vänd ner grädden för hand och vänd försiktigt med till exempel slickepott, så att allt blandas till en kräm.
  6. Bred sylten på kakans första lager. Toppa med mango och ⅔ delar av krämen. Lägg på den andra kakan och bred resten av krämen runtom.
  7. Doppa cirka hälften av äggen först i choklad och sedan i strössel. Ställ äggen på bakplåtspapper att stelna.
  8. Rulla ut marsipanen och skär eller klipp den i tre lika breda remsor. Lägg marsipanet runt tårtans sida och tryck till. Pensla med smält vitchoklad och garnera med strössel.
  9. Toppa tårtan med resten av marsipanen, lite vågigt, men bara längs kanten.
  10. Toppa tårtan med ägg och myntakvistar.