Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Päron- och mandelpaj

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Roy Fares bjuder på en mumsig paj.

Ingredienser

10 12 bitar

Mandelkräm

  • 4 äggula
  • 0 ,75 dl strösocker
  • 1 ,5 tsk maizena majsstärkelse
  • 0 ,5 vaniljstång
  • 2 ,5 dl mjölk, 3%
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g flisad mandel att strö över

Vaniljkokta päron

  • 1 vaniljstång
  • 2 ,5 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 dl Strösocker
  • 4 medelstora hårda päron

Mördegsbotten

  • 1 ,5 dl florsocker
  • 4 ,5 dl vetemjöl
  • 180 g rumstempererat smör
  • 1 äggula
  • Garnering
  • florsocker att pudra över

Så här gör du

  1. Mandelkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner krämen i en bunke och låt den svalna i kylen. Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.
  2. Vaniljkokta päron: Dela vaniljstången på längden, skapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt vin, vattenkoka och strösocker. Koka upp och under tiden skala päronen. Dela dem i halvor och gröp ur kärnhusen med en sked. Lägg ner halvorna i kastrullen och låt dem sjuda tills de har blivit mjuka 10-15 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna i lagen.
  3. Mördegsbotten: Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Fodra en fyrkantig form med löstagbar kant, 22 × 22 cm, alternativt en rund form, 24 cm i diameter, med degen.
  4. Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö flisad mandel över krämen och päronen, grädda mitt i ugnen i 3032 minuter. Låt svalna och pudra florsocker över före servering.
1 kommentar om "Päron- och mandelpaj"
  • Lasse-Bagare
    Lasse-Bagare

    “vispa sedan ner den varma mjölken i bunken.” Jag har ju redan tillsatt mjölken i kastrullen, det står inget om att jag skall hälla allt i en bunke för att tillsätta mjölken igen.
    “grädda mitt i ugnen i 3032 minuter.” är det inte lite lång tid med 50 timmar och 53 minuter.
    Visa gärna i TV vad receptet heter efter att man är färdig och det står att receptet finns på “mittkok.se