Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Päron- & mandelkaka


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En gammaldags, saftig päronkaka som också passar fint att servera ljummen som dessert med en klick grädde eller vaniljsås.
Vinbärstårta
Finns det något bättre än sommartårtor med trädgårdens bär. Här står syrliga vinbär mot söta nötbottnar och frisk lemoncurdkräm.


Ingredienser

Tårtbotten:


  • 2 ägg

  • 1 1/2 dl socker

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver
  • 
1 dl malda nötter


Fyllning:


  • 2 msk vinbärsgelé

  • 1 dl lemon curd

  • 1 dl Philadelphia-ost

  • 2 tsk vaniljsocker
  • 
rivet skal av en halv citron

  • 3 dl vispgrädde

  • 250 g röda vinbär


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Rör ner de malda nötterna och blanda allt till en slät smet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant cirka 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna och dela den i två lika tjocka bottnar.

  3. Rör ut vinbärsgelén i lite vatten och bred ut den över en undre botten. Vispa grädden. Blanda lemon curd och färskost. Tillsätt rivet citronskal och vaniljsocker. Vänd ner hälften av den vispade grädden. Bred krämen över vinbärsgelén.

  4. Lägg på den översta tårtbottnen och bred ut resterande grädde. Toppa med röda vinbär.