Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paolos laxpastagratäng

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Paolo Roberto gör sin fantastiska pastagratäng med lax.

Ingredienser

4 personer
  • 400 g kort pasta t.ex. penne

Fyllning

  • 500 g skinnfri laxfilé (helst färsk) eller upptinad fryst
  • 1 vitlöksklyfta, lätt krossad
  • 1 fänkål
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 250 g fryst bladspenat, upptinad och avrunnen
  • salt, svartpeppar och citronpeppar

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 4-5 msk idealmjöl
  • 3 dl mjölk
  • 4-5 dl buljong gjord på skaldjurs- eller fiskfond
  • 2 dl brödsmulor av (helst) dagsgammalt lantbröd
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°
  2. Skölj och ansa fänkålen och ta bort den lilla stocken. Skär kålen i bitar och koka den i lättsaltat vatten tills den mjuknat något (ca 2-3 min), men fortfarande har mycket av spänsten kvar.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs spenaten med vitlöksklyftan i 2-3 minuter. Salta och strö över lite svartpeppar. Ta upp och kasta vitlöken.
  4. Skär fisken i små tärningar.
  5. Smula brödet eller skär det i små, små tärningar. Blanda persiljan med brödet i en liten skål.
  6. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
  7. Rör i mjölet, blanda noga och späd sedan med mjölk och buljong under oavbruten vispning.
  8. Smaka av med salt och peppar och låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då.
  9. Späd såsen med buljongen, den ska inte vara alltför tjockflytande. Smaka på nytt av med salt och svartpeppar.
  10. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek laxtärningarna i ett par minuter, krydda med salt och citronpeppar.
  11. Koka pastan i lättsaltat vatten. Pastan ska kokas 2 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen. Häll av vattnet och låt pastan rinna av.
  12. Häll först lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form. Varva pastan med lax, spenat, fänkål, persilja och béchamelsås. Täck översta lagret med béchamelsås.
  13. Strö över brödblandningen, ringla över lite olivolja och grädda gratängen i 20-30 minuter.
  14. Låt pastan vila i 3-4 minuter. Servera med lite grovmalen citronpeppar.
Du kanske även gillar