Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pankofriterade musslor & salvia med aioli

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Pankofriterade musslor & salvia med aioli
Foto: Thomas Carlén

Frasiga, små pankofriterade musslor som dippas i lime- och chiliaioli och är supergoda till en kall öl eller vitt vin. Här hittar du ett recept på hur du vinkokar musslorna. Det går även att köpa fryst blåmusselkött (200 g).

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg vinkokta blåmusslor (eller 200 g fryst blåmusselkött)
  • cirka 1 dl majsstärkelse
  • 2 ägg
  • cirka 3 dl panko, asiatiskt ströbröd
  • cirka 2 ½ dl rapsolja
  • 12 färska salviablad
  • flingsalt

Till garnering:

  • röd spansk chilipeppar, skivad

Lime- och chiliaioli:

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 ½ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd spansk chilipeppar
  • ½ lime, rivet skal
  • salt & peppar

Så här gör du

  1. Gör lime- och chiliaiolin först. Knäck ett ägg i en hög bägare till mixerstaven. Tillsätt senap, vinäger och rapsolja. Sätt ner mixerstaven i botten och kör tills det bildas en majonnäs i cirka 30 sekunder. Tillsätt skalad vitlök, chili, och limeskal och mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en eller flera skålar att dippa musslorna i.
  2. Koka musslorna enligt recept på vinkokta musslor eller tina förpackningen med blåmusselkött i kallt vatten. Låt de kokta musslorna svalna och ta ur dem ur skalen. Lägg majsstärkelse i en plastpåse och lägg ner musslorna och skaka försiktigt. Ta upp och lägg dem på ett fat.
  3. Vispa äggen i en vid skål. Lägg panko i en annan vid skål. Vänd en mussla i taget med en gaffel, först i ägg och sedan i panko. Lägg upp dem på smörpapper.
  4. Värm rapsoljan i en stekpanna på medelvärme till cirka 180 grader. Ha alltid ett lock till hands att kväva lågor med, om oljan skulle antändas!
  5. Lägg ner och fritera musslorna i omgångar, 1-2 minuter per sida, så att de får fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper. Fritera salviabladen tills de blir frasiga i cirka 30 sekunder.
  6. Lägg upp musslor och salviablad i en skål och garnera med några skivor chili. Strö på lite flingsalt. Stick i några cocktailpinnar. Servera med lime- och chiliaioli.
Du kanske även gillar