Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Panerade spättafiléer med skagenröra & gräddkokt brysselkål

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Det måste vara de olika konsistenserna i denna rätt som gör den så totalt oemotståndlig. Låt gärna brysselkålen stå och puttra på svag värme under lång tid. Det blir som långkål ungefär, fast mycket godare!

Ingredienser

4 PORTIONER

Panerad spättafilé

  • 8 spättafiléer
  • 100 g smör
  • 2 dl neutral olja
  • 2 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • salt

Gräddkokt brysselkål

  • 250 g brysselkål
  • salt
  • 2 –3 dl vispgrädde
  • peppar

Skagenröra

  • 750 g räkor med skal (cirka 4 dl skalade räkor)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gul lök
  • 1 krm salt

Servering

  • 1 påse bladspenat
  • citron eller limeklyftor
  • dillkvistar

Så här gör du

  1. Panerad spättafilé: Hetta upp smör och olja i en stekpanna.
  2. Vänd spättafiléerna i uppvispat ägg och sedan i mandelmjöl blandat med lite salt. Stek dem vackert gyllenbruna i smöroljan. Tänk på att mandelmjöl har lätt för att bränna, så var noga med värmen. Fiskfiléerna är tunna så de är klara efter ett par minuter på varje sida.
  3. Brysselkål: Ansa och skär brysselkålen i mindre bitar. Koka den först i 10 minuter i lättsaltat vatten. Slå av kokspadet och häll på 2 dl vispgrädde och koka långsamt på svag värme i minst 30 minuter. Späd med mer vispgrädde om det behövs. Smaka av kålen mot slutet med salt och peppar.
  4. Skagenröra: Skala räkorna, skär dem i bitar och lägg dem i en bunke.
  5. Tillsätt majonnäs, dill, lök, salt och rör om.
  6. Servera gärna fisk, brysselkål och skagenröra på bädd av blad­ spenat, det ser gott ut och tillför en fräschör till rätten. Ett par droppar lime eller citron på bladen är också gott.
  7. Toppa fisk och skagenröra med en dillkvist.