Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Panerade spättafiléer med skagenröra & gräddkokt brysselkål

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Panerade spättafiléer med skagenröra & gräddkokt brysselkål
Martin Cederblad

Det måste vara de olika konsistenserna i denna rätt som gör den så totalt oemotståndlig. Låt gärna brysselkålen stå och puttra på svag värme under lång tid. Det blir som långkål ungefär, fast mycket godare!

Ingredienser

4 PORTIONER

Panerad spättafilé

  • 8 spättafiléer
  • 100 g smör
  • 2 dl neutral olja
  • 2 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • salt

Gräddkokt brysselkål

  • 250 g brysselkål
  • salt
  • 2 –3 dl vispgrädde
  • peppar

Skagenröra

  • 750 g räkor med skal (cirka 4 dl skalade räkor)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gul lök
  • 1 krm salt

Servering

  • 1 påse bladspenat
  • citron eller limeklyftor
  • dillkvistar

Så här gör du

  1. Panerad spättafilé: Hetta upp smör och olja i en stekpanna.
  2. Vänd spättafiléerna i uppvispat ägg och sedan i mandelmjöl blandat med lite salt. Stek dem vackert gyllenbruna i smöroljan. Tänk på att mandelmjöl har lätt för att bränna, så var noga med värmen. Fiskfiléerna är tunna så de är klara efter ett par minuter på varje sida.
  3. Brysselkål: Ansa och skär brysselkålen i mindre bitar. Koka den först i 10 minuter i lättsaltat vatten. Slå av kokspadet och häll på 2 dl vispgrädde och koka långsamt på svag värme i minst 30 minuter. Späd med mer vispgrädde om det behövs. Smaka av kålen mot slutet med salt och peppar.
  4. Skagenröra: Skala räkorna, skär dem i bitar och lägg dem i en bunke.
  5. Tillsätt majonnäs, dill, lök, salt och rör om.
  6. Servera gärna fisk, brysselkål och skagenröra på bädd av blad­ spenat, det ser gott ut och tillför en fräschör till rätten. Ett par droppar lime eller citron på bladen är också gott.
  7. Toppa fisk och skagenröra med en dillkvist.
Du kanske även gillar