Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paj med jordgubbscurd under marängtäcke


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Lite ugnsvärme ger sommarens bär och frukter en djupare och intensivare smak. Här bjuder vi på en härlig jordgubbspaj som efterrätt.

Ingredienser

4-6 portioner


Pajdeg:


  • 3 dl vetemjöl

  • 1 dl socker

  • 175 g smör

  • 1/2 msk vatten


Jordgubbscurd:


  • 1 1/2 dl socker

  • 125 g smör

  • 4 äggulor

  • 250 g jordgubbar


Maräng:


  • 2 äggvitor
  • 
1 1/2 dl strösocker


Så här gör du

  1. Jordgubbscurd: Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med baksidan av en slev. Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål.

  2. Ställ skålen med jordgubbspurén över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör i tärningar och uppvispade äggulor. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar cirka 20-30 minuter. Låt svalna.
3 Paj: Smält smör långsamt i en kastrull och låt svalna.

  3. Arbeta ihop mjöl, socker och vatten. Blanda i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg som du klär en form med avtagbar kant. Låt stå i kyl i 30 minuter.

  4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugn, 175 grader, 10 minuter.

  5. Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll med jordgubbscurd och ställ in pajen i ugnen i ytterligare 10 minuter.

  6. Vispa äggvitorna till en hård, fluffig och luftig smet. Sikta ner strösocker och vispa ytterligare några minuter. Spritsa eller bred ut marängen över kakan och ställ den längre upp i ugnen. Kakan är färdig när marängen fått fin, ljusbrun färg.