Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paella med skaldjur, fisk & kryddstark chorizo


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Spaniens mest kända rätt innehåller olika ingredienser beroende på var man befinner sig i landet. Den här innehåller fisk och skaldjur, men får också lite sting i smaken av kryddstark chorizo. Men oavsett vad den innehåller – när det vankas paella är det fest!


Ingredienser

8 portioner

  • 3 stora röda paprikor
  • 
25-30 blåmusslor

  • 2 dl torrt vitt vin
  • 
cirka 300 g bläckfiskringar eller baby octopus (små bläckfiskar som äts hela)

  • cirka 1/2 kg räkor med skal

  • 200 g chorizo

  • cirka 500 g vit fiskfilé med fast kött, till exempel hälleflundra

  • olivolja
  • 
flingsalt

  • nymald peppar


Saffransriset:


  • 3 schalottenlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • cirka 2 liter vatten, inklusive buljongen från musselkoket

  • 4 tärningar hönsbuljong
  • 
8 dl avorioris

  • 1 g saffran
  • 
flingsalt
  • 
nymald peppar

  • 250 g gröna ärter


Garnering

  • 
citronklyftor

  • hackad bladpersilja


Så här gör du

  1. Det här går att förbereda: Sätt ugnen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna och grilla dem högt upp i ugnen tills skalet blir svart och blåsigt, 15-20 minuter. Lägg dem i plastpåse cirka 10 minuter så går det lättare att dra av skalet. Dra av skalet och skär paprikaköttet i strimlor.

  2. Tvätta och skrapa musslorna rena i kallt vatten. Släng de musslor som inte öppnar sig. Koka musslorna under lock i vinet tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Sila buljongen och spar den.

  3. Skala räkorna. Stek bläckfisken hastigt i olivolja, salta och peppra. Skär chorizon i slantar och bryn i olivolja.

  4. Skär fisken i grova bitar.

  5. Saffransris och slutmonteringen av paellan: Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp vattnet, inklusive musselspadet och lös upp buljongen.

  6. Fräs lök och vitlök i olivolja i en paellapanna, wok eller stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa med en stund.

  7. Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka riset på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter.

  8. Blanda i chorizon efter halva koktiden. Tillsätt fisk och ärter när cirka 5 minuter återstår. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong, riset ska vara krämigt.

  9. Lägg på musslor, bläckfisk, räkor. Värm en liten stund under folie. Toppa med strimlad paprika, citronklyftor och strö över hackad persilja.