Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oxfilé med svartkål och parmesan

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Svartkålen i detta recept är ett fantastiskt gott tillbehör till kött. Perfekt till nyårsmiddagen kanske?

I skrivande stund kommer jag inte ihåg hur stora förpackningarna med svartkål i butiken är, därav lite diffust angivet i receptet, men det är inte så noga.

Jag föredrar egentligen kött stekt i bitar då man får mer stekyta men till den här rätten passar det bra med helstekt. Ofta bryner man ju köttet först och låter det gå färdigt i ugnen sedan, men jag lovar att om du provar att göra såhär kommer du få mycket bättre resultat, saftigare och mycket lättare att få en bra stekgrad och stekyta eftersom köttet redan är varmt när du lägger det i pannan!

Ingredienser

4 portioner
  • 1 knippe Svartkål
  • 3 dl Grädde
  • 6 st Sardellfiléer
  • 100 g Parmesan
  • 800 g Oxfilé
  • 3 dl Olivolja
  • Smör
  • Salt, peppar, timjan

Så här gör du

  1. Ta fram köttet och salta och peppra runtomkring minst en timme i förväg.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Ställ in köttet på ett galler med en termometer i. OBS: Köttet ska INTE brynas först, det gör man efteråt.
  4. Låt det stekas till 50 graders innertemperatur om du vill ha det medium rare vid servering. Under tiden kan du börja med svartkålen. När köttet är klart tar du ut det och slår in det i folie.
  5. Skölj svartkålen och ta bort den grova stjälken i mitten.
  6. Strimla svartkålen till 5-10 cm långa strimlor. Lägg ett 20-tal åt sidan till friteringen i sista steget (man kan hoppa över detta men det ger en trevlig variation i konsistens i serveringen).
  7. Värm 1 dl olivolja i en panna tillsammans med sardellerna som får smälta.
  8. Lägg ner och fräs svartkålen tills den blir mjuk.
  9. Häll över grädden och låt koka ner lite grann.
  10. Riv parmesanen och när det närmar sig servering rör du ner den så den smälter. Låt det bara hållas varmt sedan, får det koka blir det lätt lite grynigt.
  11. Värm en stekpanna riktigt het med smör och olja. Bryn köttet ordentligt runtomkring. Släng gärna med lite timjan vid stekningen.
  12. Värm olja i en kastrull och fritera den sparade svartkålen.
  13. Skiva upp köttet, häll upp svartkålen på ett fat och servera köttet ovanpå. Toppa med den friterade svartkålen. Självklart kan man ju göra en snygg tallriksservering av detta också.
  14. Vill man komplettera med något mer till så passar en potatiskaka med parmesan bra till.