Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oxfilé med jordärtskocks- och morotspuré samt rödvinssky

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den klassiska festrätten oxfilé, klyftpotatis och rödvinssky får här sällskap av smakrik jordärtskocks- och morotspuré. En lyxigare middagsrätt att bjuda när du har något att fira.

Ingredienser

4 portioner

Jordärtskocks- och morotspuré

  • 4 jordärtskockor
  • 4 morötter
  • ½ gul lök

Rödvinssky

  • 2 dl rödvin
  • 3 dl mörk oxbuljong
  • ½-1 tsk maizena

Oxfilé

  • 500 g oxfilé i fyra bitar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • malen svartpeppar

Klyftpotatis

  • 8 potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • 1 morot
  • olika skott eller groddar, t ex shisokrasse, oregano och daikonkrasse
  • 6 färska små rödlökar
  • Rapsolja till stekning

Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna, morötterna och löken. Skär i bitar.
  2. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten tills nästan all vätska kokat bort.
  3. Mixa de kokta rotfrukterna.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka ihop rödvinet tills hälften återstår.
  6. Häll i buljongen och koka ett par minuter.
  7. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och red av skyn.
  8. Stek köttbitarna i en het stekpanna i oljan. Salta och peppra
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Tvätta och skär potatisen i klyftor.
  11. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper, vänd i olja och tillaga i ugnen i 20 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Strö över salt.
  12. Skala och hyvla moroten tunt med en mandolin eller osthyvel.
  13. Lägg strimlorna i iskallt vatten cirka 10 minuter, så blir de krispiga och fina.
  14. Dela lökarna på mitten och stek dem i olja, salta och peppra.