Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Överdådig skaldjurstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ett ymnighetshorn till smörgåstårta med extra allt på! Perfekt som supé efter en teaterföreställning eller konsert, sen vickning på ett ordentligt kalas eller som riktigt urlyxigt söndagsfika i glada gourmanders lag. (Grundglasyren hittar du här.)

Ingredienser

4 rejäla portioner
  • 8 rostbröd eller 4 skivor landgångsbröd

Fyllning 1

  • 200 g skalade räkor (helst handskalade färska), grovt hackade (skalad vikt)
  • 1/2 dl grundglasyr
  • 2 msk hackad dill
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 2 msk löjrom, sikrom eller röd stenbitsrom

Fyllning 2

  • 200 g hackat kött från kungskrabba (rensad vikt, cirka 300 g orensad)
  • 1 dl hollandaisesås, hemgjord eller färdig på burk
  • Riven zest av 1/2 citron
  • Citronsaft, salt, vitpeppar och cayennepeppar efter smak

Fyllning 3

  • Hackat hummerkött från 1 hummer
  • 1 dl finriven Västerbottensost
  • 1 dl grundglasyr
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk hackad dill
  • Salt och vitpeppar efter smak

Garnering

  • Resten av grundglasyren
  • 4 msk hackad färsk dill
  • 200 g räkor, gärna färska och handskalade (skalad vikt)
  • 1 hummer, urtagen och skivad
  • 50 g löjrom eller röd stenbitsrom
  • Citronskivor
  • Eventuellt klospetsarna från kungskrabban

Så här gör du

  1. Kantskär brödet. Brödkanterna kan du torka och stöta i mortel till ströbröd eller använda som fyllning i kyckling eller fyllda tomater.
  2. Blanda ihop fyllningarna.
  3. Lägg ut brödskivorna på ett fat till en avlång tårta, bred på fyllning 1 och täck med ett lager bröd. Upprepa med de övriga fyllningarna. Hit kan du förbereda dagen innan och sedan låta tårtan stå i kylen till nästa dag.
  4. Glasera tårtan med resterande grundglasyr runtom. Med en sked kastar du på den hackade dillen på kanterna av tårtan så att de täcks. Garnera med räkor, hummer, rom och citron.