Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ost och skink fyllda Gifflar

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Dessa underbart saftiga och goda gifflar går lätt att kalljäsa så att man har nygräddade gifflar till frukost eller brunch.

Ingredienser

16 portion
  • 15 g färsk jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 2½ dl mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 1 st ägg
  • 50 g smält smör
  • 16 st skivor ost (1 till varje triangel)
  • 8 st skivor skinka (½ skiva till varje triangel)

Pensling

  • 1 st ägg
  • vallmofrön

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och ringla över honung. Värm mjölken till fingervarmt, 37° och häll i bunken. Rör för att lösa upp jästen och honungen. Tillsätt, salt, mjöl och ägg och knåda till en deg. Smält smöret, häll över degen och knåda in smöret i degen
  2. Täck bunken med folie och låt degen jäsa i 40 minuter. (jag brukar låta den stå i en bunke i badrummet där jag har golvvärmen på)
  3. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla degen till en stor cirkel, 40-50 cm i diameter. Skär rakt över ytan så trianglar bildas, som tårtbitar.
  4. Lägg 1 st skiva ost + skinka längst ut på triangeln och rulla ihop den från spetsen och ut mot fyllningen. Böj lite lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper(med lilla spetsen mot plåten)
  5. Lägg på en duk och låt jäsa i 20 minuter eller i kylskåp över natten.
  6. Sätt ugnen på 225°, varmluft.
  7. Vispa ihop ägget lite lätt, pensla gifflarna och strö över vallmofrön. (Har gifflarna kalljäst över natten får de stå i rumstemperatur i 30 minuter innan de åker in i ugnen.)
  8. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ska bli lätt gyllene och prova med sticka så de inte är fuktiga inne i. Låt svalna på galler.