Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ossobuco


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Klassisk maträtt med ursprung från Milano. Traditionellt serveras den med risotto, här har vi dock valt potatismos.

Ingredienser

6 portioner

  • 6 kalv- eller oxlägg

  • 1 msk olja

  • 25 g mjöl

  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 
1 msk tomatpuré

  • 3 vitlöksklyftor
  • 
2 dl kokande vatten

  • 1 persiljerot

  • 2 morötter

  • 1/2 selleri

  • 2 små purjolökar

  • 1 burk skalade tomater

  • eventuellt hackad persilja, pressad
  • 
vitlök och rivet citronskal

Så här gör du

  1. 
Sätt ugnen på 200 grader. Värm en djup stekpanna och tillsätt oljan.

  2. Skär ett snitt i hinnan på köttskivorna så att de inte drar sig samman när de hamnar i den varma oljan. Bryn köttet i den varma oljan. Ta upp dem och lägg dem i ett stort och djupt eldfast fat.

  3. Strö mjöl i pannan, koka av med vitt vin, tomatpuré och vitlök och häll det över köttet. Häll kokande vatten över så att det täcker. Täck fatet och ställ in det i ugnen, sänk värmen till 185 grader och låt det bräsera cirka 1 timme.

  4. Skala under tiden persiljerot, morötter och selleri och skär i grova bitar. Rensa purjolöken och skär i tunna stickor. Ta fatet ur ugnen efter en timme, tillsätt rotfrukter, purjolök och tomat. Se till att de blandas med stekskyn och stek vidare i ugnen i cirka 1 1/2 timme.

  5. Strö över hackad persilja, lite citronskal och pressad vitlök. Servera med potatismos.