Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oscar-tårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat
Oscar-tårta
Björn Tesch

Lille prins Oscar hyllar vi med en variant av den klassiska Oscar II-tårtan. En tårta med tunna mandelbottnar med äggkräm mellan som här har fått smaksättning av citron.

En pojke som är född på våren och bor på Haga får förstås tårtdekor i form av fjärilar. Fjärilarna är inte så svåra att göra som man kanske kan tro, de spritsas av kristyr efter en schablon man lägger i en uppslagen bok, och får på så sätt sin tredimensionella form. Här är receptet på kristyr-fjärilarna.

Recept av Mia Öhrn.

Ingredienser

12 bitar

Bottnar:

  • 4 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl (100 g) mandelmjöl

Äggkräm:

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Finrivet ska av en halv citron, gärna ekologisk
  • (kokande vatten)

Dekor:

  • 100 g mandelspån
  • 2 dl vispgrädde
  • kristyrfjärilar

Så här gör du

  1. Bottnar: Rita upp 4 bottnar, max 20 centimeter i diameter, på två bakplåtspapper och lägg dem på plåtar.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga i en rostfri bunke med elvisp. Tillsätt sockret och vispa marängen till styva toppar. Vänd ner mandelmjölet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten tunt och jämnt på papprena i de uppritade cirklarna.
  4. Grädda i 150 grader i cirka 35-40 minuter tills bottnarna känns spröda och är gyllenbruna. Använd gärna varmluftsugn så att du kan grädda båda plåtarna samtidigt, och låt dem stå kvar och svalna i eftervärmen.
  5. Äggkräm: Blanda äggulor, socker, grädde, smör och citronskal i en kastrull. Hetta upp och låt krämen sjuda under vispning några sekunder tills den tjocknar (tillsätt lite kokande vatten om krämen skulle skära sig). Låt svalna i kallt vattenbad och förvara sedan krämen i kylen tills den ska användas.
  6. Montering och dekor: Rosta mandelspånen försiktigt i en torr stekpanna på spisen eller i en ugnsform under ugnens grillaggregat. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna.
  7. Lägg den första bottnen på ett serveringsfat och bred på ett tunt lager äggkräm. Fortsätt att varva bottnarna med kräm tills du kommer till den sista bottnen. Den ska inte ha någon äggkräm på toppen, men har du kräm över kan du sedan vända ner den i grädden.
  8. Vispa grädden fluffig men inte för hård och vänd eventuellt ner lite äggkräm om du har någon kvar. Bred grädden i ett jämnt lager runt tårtan, men spara lite till att fästa fjärilarna som dekor.
  9. Strö mandelspån på tårtans ovansida och på kanterna genom att fylla din kupade han med spånen och trycka fast dem. Dekorera med kristyr-fjärilar som du fäster i en liten klick grädde.
Du kanske även gillar