Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtmarinerad lammrostbiff med smörvända betor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Serveras med karljohankräm och schalottenlök & druvsky.

Ingredienser

2 portioner
  • 2 rostbiffar
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 2 klyftor riven vitlök
  • 2 msk hackad rosmarin
  • 2 kokta gulbetor
  • 2 kokta rödbetor
  • 400 g fryst karljohansvamp
  • 2 hackade gula lökar
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 hackad morot
  • 1 hackad rödlök
  • 1 lagerblad
  • 100 g hackad rotselleri
  • 1 liter utspädd kalvfond
  • 3 dl rödvin
  • 1 msk brun farin
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1/2 dl vindruvor, delade i fyra bitar
  • 2 msk matolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Marinera köttet i matolja, rivet citron- och apelsinskal och rosmarin i minst en timme.
  2. Bryn rödlök, morot, rotselleri och lagerblad i en kastrull.
  3. När grönsakerna börjar få färg, tillsätt socker och rött vin, låt reducera till mindre än hälften av vinet.
  4. Tillsätt kalvfond och reducera ytterligare tills nästan 3 dl återstår av vätskan.
  5. Sila sedan och smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd ner hackad schalottenlök och druvor före servering.
  7. Sätt ugnen på 110 grader.
  8. Salta och peppra köttet och stek med smör gyllenbrunt på båda sidorna.
  9. Baka i ugnen tills köttet får en innertemperatur på 52 grader, ta ut köttet och låt det vila tills servering.
  10. Dela betorna i mindre bitar och vänd upp i en stekpanna tillsammans med en matsked smör, smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Dela den tinade svampen i små bitar, stek med smör, salt och timjan i en het stekpanna.
  12. Tillsätt hackad gul lök och låt svetta tills löken är mjuk, tillsätt crème fraiche och mixa slätt.
  13. Skiva köttet i tunna skivor och toppa med krasse till servering.