Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtagårdsstek

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Denna stek marineras i örter, och serveras med fördel till fräscha färskpotatisar.

Se även: recept på färskpotatissallad.

Ingredienser

8 portioner
  • cirka 1,2 kg benfritt kalvkött av rostbiff eller fransyska
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör

Örtlag:

  • 1 liter vatten
  • 1 ½ msk salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • färska kryddor, till exempel basilika, timjan, dragon
  • 1 knippe persilja

Garnering:

  • färska örter, till exempel rosmarin, timjan, basilika

Till servering:

  • 2 dl crème fraiche
  • nymald rosépeppar
  • potatissallad
  • jordgubbar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gnid in steken med salt och peppar. Bryn köttet runtom i smöret. Lägg köttet i en ugnssäker form eller en liten långpanna. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste och köttigaste delen av steken.
  3. Sätt steken i ugnen på nedersta falsen. När köttermometern visar 60 grader är steken rosa inuti.
  4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i skalad delad lök, delad vitlöksklyfta, pepparkorn, färska kryddor och persilja.
  5. Koka lagen cirka 3 minuter, ta av värmen och låt kallna.
  6. Lägg köttet i en bunke. Häll över lag och låt köttet svalna. Täck över och låt stå kallt i 3 timmar. Ta upp och förvara övertäckt utan lag.
  7. Smaka av crème fraiche med rosépeppar. Skär köttet i tunna skivor. Servera med potatissallad och jordgubbar.