Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyårsdrömtårta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Helt gudomlig tårta som du måste smaka! Det behövs två chokladkakor till en tårta, alltså två satser av den här kakan.

Läs också: Här hittar du fler härliga nyårsrecept!

Ingredienser

10 bitar

Chokladbottnar

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/4 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3/4 dl matolja

Apelsinfrosting till fyllning

  • 75 g smör, mjukt
  • 2 1 ⁄2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1/2 apelsin, finrivet skal och några
  • droppar av saften

Vaniljfrosting

  • 150 g smör, mjukt
  • 5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 400 g Philadelphiaost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Om du har två formar som är 1920 cm i diameter, så kan du göra en dubbel satts av smeten och grädda samtidigt. Annars går det bra att göra en kaka åt gången. Smörj formen och mjöla lätt.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa upp äggen lätt och tillsätt, mjölk och olja.
  3. Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna och vispa tills det är en jämn smet. Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 minuter.
  4. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan vila i 5 minuter i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen. Baka ytterligare en botten.
  5. Skär den ena botten i två bottnar. Lägg den understa botten på ett fat med snittytan uppåt. Skär bort locket och botten på nästa kaka och dela sedan kakan i två bottnar, kasta bort kanterna.
  6. Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och vaniljsocker i bunken.
  7. Vispa ner philadelphiaosten, apelsinskal och apelsinsaft.
  8. Bred fyllning på den första botten och upprepa sedan mellan bottnarna och lägg på de bottnar som är kantskurna. Lägg på den översta botten med locket uppåt.
  9. Plasta in och låt kakan stå i kylen ett par timmar så att den får sätta sig, Då går det lättare att täcka över tårtan med frosting. Den blir stabilare. Gör under tiden vaniljfrostingen.
  10. Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och vanilj- socker i bunken. Vispa ner Philadelphiaosten och vispa till en jämn frosting.
  11. Fyll en engångsspritspåse med frostingen. Sätt i en liten rundtyll, eller klipp ett hål i spritsen 5-6 mm. Spritsa på fyllningen på kanterna och ovansidan (så blir det inte smulor i frostingen när du sedan stryker den jämn med en palett). Stryk ut frostingen i ett jämnt lager runt tårtan och på ovansidan. Spritsa rosetter med en stjärntyll på kanterna. Garnera med stjärnor gjorda av vit sugarpaste. Pudra ev. tårtan med florsocker.
  12. Sugarpaste finns att köpa färdigt i hobbybutiker, som Panduro. Kavla ut tunt 3-4 mm mellan plast och stansa ut stjärnor med pepparkaksformar. Låt stjärnorna torka i rumstemperatur över natten så att de går att ställa upp på tårtan.