Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nötmaräng med fudge & konjakspäron

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8-10 portioner
  • 2-3 päron, delade i 8 klyftor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 msk saft av citron
  • 2 msk konjak
  • 3 dl vispgrädde

Nötmaräng

  • 6 äggvitor
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • cirka 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 100 g mörk choklad, 70 %

Chokladfudge

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 75 g mörk choklad, 70%

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke. Sätt bunken över ett vatten­bad och vispa för hand eller med elvisp tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en torr kastrull eller stekpanna. Vänd ner nästan alla i marängen, spar några till dekoration.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
  4. Bred ut smeten till en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med lite hasselnötter.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt. Gör under tiden chokladfudgen.
  6. Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ett par minuter på medelhög värme. Dra kastrullen från plattan. Hacka chokladen, blanda ner den och rör tills allt smält.
  7. Skala, kärna ur och dela päronen i 8 klyftor. Sjud upp socker, vatten, citronsaft, vaniljstång och konjak. Tillsätt päronen och låt sjuda några minuter eller tills päronen blivit lite mjuka. Lyft av plattan och låt svalna i lagen.
  8. Toppa marängbottnen med chokladfudge och päron.