Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Norrlandsbowl med gravad röding och romsås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ädelfisk, potatis, rom och tunnbröd. Här är en skål full av norrländska smaker. Om man vill kan man byta ut rödingen mot gravad lax.

Ingredienser

4 portioner

Gravad röding

  • 4 rödingfiléer
  • 3 msk strösocker
  • 1 ½ msk salt
  • 2 krm malen vitpeppar

Ugnsbakad klyftpotatis

  • 8 potatisar
  • 2-3 msk raps- eller olivolja
  • salt

Romsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk stenbitsrom
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Tillbehör

  • 2 gemsalladshuvuden
  • 150 g färska champinjoner
  • 2 salladslökar
  • ½ rödlök
  • 1 knippe rädisor
  • 4 tsk stenbitsrom
  • smörgåskrasse
  • dill
  • friterade tunnbröd eller hårt tunnbröd

Så här gör du

  1. Gravad röding: Lägg filéerna på ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över filéerna. Lägg dem två och två med köttsidorna inåt och förvara dem i en plastpåse i kylen i 1-2 dygn. Skär upp i tunna skivor.
  2. Ugnsbakad klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta torka och skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Ta ut och strö över salt.
  4. Romsås: Blanda alla ingredienser.
  5. Servering: Lägg sallad i portionsskålar, skiva champinjonerna och lägg i. Strimla salladslöken fint och skär rödlöken i ringar. Lägg i salladslök, rödlök, rödingen, potatisklyftor, romsås och rädisor. Garnera med stenbitsrom, krasse och dill. Servera med friterat mjukt tunnbröd eller hårt tunnbröd.