Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nicolas-tårta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Nicolas som är hertig av Ångermanland hyllar vi med en vit prinstårta fylld med hjortronsylt. Tårtan är täckt med ett tunt lager sugarpaste, men du kan även använda vit marsipan eller färdigkavlad vit marsipan om du får tag på det. Lägg gärna ihop tårtan dagen innan serveringen så att den får stå och safta sig i kylen över natten, och täck den och dekorera den strax innan serveringen. Vaniljkrämen och tårtbottnen kan med fördel göras två dagar innan serveringen.

Recept av Mia Öhrn.

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl (90 g) vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk Maizena majsstärkelse

Vaniljkräm:

  • 4 äggulor
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk

Fyllning:

  • 1,5-2 dl hjortronsylt
  • 5 dl vispgrädde

Dekor:

  • 400 g vit marsipan eller sugarpaste
  • potatismjöl till kavling
  • färska, ätliga blommor, t.ex. syrener och körsbärsblommor

Så här gör du

  1. Tårtbotten: Klä botten av en form med löstagbar kant (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper. Du behöver inte smörja eller klä kanten.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten och vispa ihop med handvisp. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska vara helt torr. Låt svalna.
  4. Skär längs insidan av formens kant med en kniv för att lossa bottnen. Skär kakan i tre bottnar.
  5. Vaniljkräm: Blanda socker och maizena i en kastrull. Rör ner äggulorna. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner fröna och den urskrapade stången i kastrullen. Vispa ner grädden och mjölken och hetta upp blandningen på medelvarm platta. Låt krämen sjuda försiktigt några sekunder under vispning och dra kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då vaniljstången.
  6. Fyllning: Bred hjortronsylten på den första bottnen.
  7. Lägg på nästa botten och bred ut cirka hälften av vaniljkrämen över den.
  8. Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård. Vänd ner resten av vaniljkrämen i grädden.
  9. Klicka ut det mesta av grädden ovanpå vaniljkrämen på bottnen. Forma grädden som en kupol.
  10. Lägg på sista bottnen ovanpå och forma den runt gräddkupolen. Bred ett tunt lager vispgrädde på toppen och kanterna för att jämna till tårtan.
  11. Dekor: Mjöla bakbordet lätt med potatismjöl och kavla ut sugarpasten eller marsipanen ganska tunt, och så pass stort att den täcker tårtan.
  12. Täck tårtan med sugarpasten eller marsipanen, forma den runt tårtan med händerna och jämna försiktigt ut eventuella veck. Jämna till kanten med en liten kniv. Flytta över tårtan till ett serveringsfat och dekorera med färska, ätliga blommor.