Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

New Orleans jambalaya

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Gryta med extra allt – skaldjur, kyckling och korv! Garnera med lite selleriblad och servera med chilimajonnäs.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 jalapeño
  • 1-2 stjälkar selleri
  • 1 kg kycklinglårfiléer
  • smör till stekning
  • 1 msk cajunkrydda
  • 2 chorizo eller andouillekorvar
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk worcestershiresås
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • 200 g pilgrimsmusslor
  • 200 g räkor med skal
  • 200 g gröna eller blå kokta musslor (det finns frysta kokta)
  • 1 hummer
  • 12 dl nykokt varmt ris, långkornigt eller råris
  • selleriblad till garnering

Chilimajonnäs

  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl majonnäs
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk ketchup
  • 1 krm salt
  • några droppar tabasco
  • 2 krm chiliflakes

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken, vitlöken och jalapeñon. Strimla sellerin.
  2. Skär kycklingen i bitar. Stek bitarna i smör i en gryta på medelvärme tills de är genomstekta, krydda med cajunkrydda. Lägg kycklingen på ett fat.
  3. Skiva och stek korvarna och lägg åt sidan på fatet.
  4. Stek löken, vitlöken, jalapeñon och sellerin i smör i grytan. Häll på krossade tomaterna och buljongen koka upp och sjud cirka 5-10 minuter. Lägg i chiliflakes, worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar.
  5. Stek pilgrimsmusslorna i smör i en stekpanna, salta och peppra. Fräs på räkorna och musslorna i smör (om man vill så kan man hacka ett par vitlöksklyftor och steka med).
  6. Dela hummern på längden och stek den i smör i en het stekpanna på snittytan.
  7. Lägg riset i botten på en stor gryta, häll på tomatsåsen och lägg på kycklingen, korven och alla skaldjur. Garnera med selleriblad.
  8. Chilimajonnäs: Hacka vitlöken fint. Blanda ihop alla ingredienser utom chiliflakesen. Häll upp i en liten skål. Strö över chiliflakes.
  9. Servering: Servera jambalayan med chilimajonnäs.