Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Napoleonbakelse
 – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Napoleonbakelse
 är en älskad, men ganska svåräten bakelse, med krispiga bottnar varvade med syrligt äppelmos och len vaniljkräm. Så god!

Ingredienser

10 stycken
  • 
4-5 plattor fryst smördeg


Fyllning


  • 2 1/2 dl vaniljkräm

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 1/2 dl äppelmos


Garnering

  • 
3 tsk röd vinbärsgelé
  • 
1 dl florsocker

  • 1/2-1 msk vatten

Så här gör du

  1. 
1. Tina den frysta smördegen enligt förpackningen. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. 
2. Kavla ut varje platta något på längden. Lägg på vattensköljd plåt och nagga med en gaffel.

  3. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt kallna.

  4. Dela varje platta på bredden så det blir två delar. Kantskär eventuellt och dela sedan i 3-4 bitar som är cirka 4 cm breda.

  5. Gör vaniljkrämen, vispa grädden och blanda ner lite vispgrädde i vaniljkrämen.

  6. Lägg sedan ihop bakelserna. Varje bakelse består av tre smördegsbottnar. Den tredje och översta botten ska vara vänd med den släta undersidan upp.

  7. Bred äpplemos på en av smördegsbottnarna. Lägg på nästa botten.

  8. Bred på vaniljgrädden i ett ganska tjockt lager. Släta till på kanterna.

  9. Täck med den översta botten - lägg undersidan uppåt.

  10. Smält gelén i mikron och bred eller pensla på ett tunt lager. Låt stelna.

  11. Rör ihop florsocker med vatten. Rör till en slät glasyr och bred över gelén. Låt stelna.