Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mustigt rågbröd med fänkål och pomeranskal

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Jul jul strålande jul…
Jag glömmer lätt att använda brödkryddor under året men när höst och vinter faller på, då öppnas kryddburkarna och dofterna sprider sig i huset!
Snart advent och många hushåll bakar och njuter!
Bröd är alltid gott, till julbordets skinka eller frukosten med sill och ägg.
Perfekt att frysa in eller varför inte ge bort i present på glöggminglet eller julfesten???

Ingredienser

1 Stort eller 2 mindre
  • 7 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 50 g färsk jäst
  • 1 dl Smält smör/matolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk malen pomerans
  • 1,5 tsk malen fänkål
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • Ca12 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Blanda samman jäst och vatten tills jästen löses upp. Häll ner kryddor, honung och smör/olja. Lägg i rågmjöl och sedan tillsätter du vetemjölet lite efter hand. Knåda degen ordentligt. I maskin minst 10 minuter. Mjöla degen lite och sätt den under en duk, låt jäsa cirka 45 minuter eller till dubbel storlek. När det jäst klart knåda degen ordentligt på ett bord. Knåda in cirka 0,5 dl mjöl. Låt degen jäsa i jäskorg eller annan trevlig form i ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Precis innan du sätter in brödet, stjälp upp det på en plåt med bakplåtspapper och gör några snitt i brödet. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 30 minuter! Låt det svalna innan du skär!