Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moussaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 132 st har redan röstat

Recept på god lättlagad moussaka

Moussaka är en härligt mättande och smakrik rätt med potatis, aubergine och nötfärs. Och du gör den enkelt vegetarisk genom att byta ut nötfärsen mot t ex sojafärs. Recept på moussaka kan variera men huvudingredienser är oftast potatis, aubergine, färs av något slag och béchamelsås.
Läs också: Moussaka med lammfärs
Den är enkel att tillaga och medan den står och blir klar i ugnen kan du passa på att till exempel duka, göra en efterrätt eller läsa en bra bok.
Moussaka kommer från Grekland och fungerar perfekt både som vardagslunch och festmiddag. Ät den med en fräsch sallad och du får glada gäster som hålelr sig mätta länge.

Läs också: Så lagar du Gi-moussaka

Ingredienser

4 person(er)
  • 5 st potatisar med skal
  • 2 st auberginer

Béchamelsås:

  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • 150 g kefalotiri eller parmesan, riven

Köttfärssås:

  • 300 g nötfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 st hackad lök
  • 3 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk riven muskot
  • 2 st lagerblad
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.
  2. Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan riven kefalotiri. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
  3. Tvätta potatisarna noga och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor på längden och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.
  4. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås. Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter. Ugnstemperatur 200°.