Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moules med fänkål och citronaioli

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En vitlöksdoftande musselrätt med fänkålstouch och fräsch citronaioli. Festligt, gott och väldigt franskt.

Ingredienser

4 –6 PORTIONER
  • 2 kg blåmusslor med skal
  • 3 schalottenlökar
  • 1 ⁄2 fänkål (spara fänkålsdillen)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 2 msk olja
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • vitpeppar från kvarn
  • 1 dl plockad dill och fänkålsdill
  • 1 citron, finrivet skal

Citronaioli

  • 2 dl majonnäs
  • 1 citron, finrivet skal och saften från halva
  • 1 –2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk hackad dill
  • salt
  • malen vitpeppar

Till garnering

  • dill

Så här gör du

  1. Borsta musslorna, rensa bort skägget och skölj dem väl.
  2. Skala och hacka schalottenlök, fänkål och vitlök fint.
  3. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt olja, schalottenlök och vitlök. Rör om.
  4. Häll i buljongen. Koka upp.
  5. Lägg i blåmusslorna, rör om och sätt på lock. Låt koka cirka 3–5 minuter.
  6. Lyft upp musslorna och flytta över dem till en kastrull eller bunke med lock (plocka bort dem som inte öppnat sig).
  7. Koka ihop musselspadet till hälften. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Lägg tillbaka musslorna, vänd runt och koka upp allt i cirka 1⁄2 minut.
  9. Toppa med dill och fänkålsdill, riv över citronskal.
  10. Citronaioli: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servering: Garnera musslorna med dill. Servera citronaiolin vid sidan om.