Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mors dags-tårta – laktosfri drömtårta av Alisa Bandell

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Fira alla mammor med härliga tårtor på Mors dag. Den här goda och vackra tårtan är Alisa Bandells recept och innehåller genomgående laktosfria produkter. Det är ett recept i många steg men är väl värd mödan och gör mamma extra glad.

Tips: Använd särskild plastfilm för tårtor som du sticker ner längs med kanten i formen efter att du har gräddat bottnen. Var noga med att plastfilmen går ända till formens botten när du sticker ner den. Plastfilmen gör att tårtan inte fastnar i formen och när du sedan drar av plastfilmen från tårtan innan servering blir det en snygg och jämn kant, som på konditori!

Recept Alisa Bandell i samarbete med Valio.

Ingredienser

8 bitar

Dinkelbotten

  • 75 g laktosfritt smör
  • 1 1/2 dl dinkelflingor
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker

Hallonmousse

  • 6 gelatinblad
  • 200 g laktosfri cream cheese naturell
  • 2 dl laktosfri kvarg hallon & blåbär
  • 2 dl laktosfri vispgrädde 35%
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 250 g hallon
  • saften från 1/2 citron

Gelé

  • 2 gelantinblad
  • 150 g hallon
  • 1/2 dl strösocker

Chokladhjärtan

  • 100 g vit choklad
  • röd hushållsfärg

Cream Cheese-toppar

  • 50 g laktosfri cream cheese naturell
  • 25 g mjukt laktosfritt smör
  • 1/2 dl florsocker
  • hallon
  • citronmeliss

Så här gör du

  1. Dinkelbotten Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop det smälta smöret, dinkelflingor, havregryn, vetemjöl och strösocker till en deg. Tryck ut i en form. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  2. Hallonmousse Blötlägg gelatinbladen. Vispa ihop creme cheese, kvarg, strösocker, äggula och vispgrädde. Passera hallonen med en stavmixer. Krama ur gelatinbladen. Smält ihop gelatinblad, hallon och citronsaft. Låt svalna. Rör ner i smeten. Häll i formen med dinkelbotten. Ställ tårtan i kylskåp i tre timmar.
  3. Gelé Blötlägg gelatinbladen. Passera hallonen. Smält ihop hallon och strösocker. Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. Låt svalna. Häll över tårtan. Låt tårtan sätta sig i minst två timmar.
  4. Chokladhjärtan Smält chokladen. Rör i färg så att chokladen får en fin rosa nyans. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa ut hjärtan på bakplåtspapper. Låt stelna.
  5. Cream Cheese-toppar Rör ihop creme cheese, smör och florsocker. Fyll en spritspåse med krämen. Ta ut tårtan ur formen och placera på ett fat. Spritsa ut toppar på tårtan. Lägg på hallon. Stick ner chokladhjärtan och toppa med lite citronmeliss.