Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morotssoppa med ingefära och spiskumminyoghurt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Sötstark soppa med lite extra smaktwist från syltad ingefära. Vill du ha ännu mer asiatisk smak på soppan kan du tillsätta lite kokosmjölk i stället för crème fraiche.

Syltad ingefära hittar du bland de asiatiska ingredienserna i affären. Hittar du den inte kan du smaksätta soppan med 1 msk riven färsk ingefära och lite flytande honung.

Recept ur “52 soppor” av Ylva Bergqvist.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 stjälk citrongräs
  • 800 g morötter
  • olivolja till stekning
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 3 limeblad
  • 1 dl crème fraiche
  • salt

Spiskumminyoghurt

  • 2 dl yoghurt, 8 %
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • salt, svartpeppar

Till servering

  • 3 msk finhackad syltad ingefära
  • chiliflakes
  • färsk koriander

Så här gör du

  1. Blanda samman ingredienserna till yoghurten. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
  2. Finhacka löken. Dela citrongräset på längden och banka med knivskaftet. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
  3. Fräs löken mjuk i olja i en rymlig kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt citrongräset, morötterna, buljong och limeblad. Koka upp och låt koka tills morötterna är helt mjuka, i cirka 25 minuter.
  4. Ta upp limebladen och citrongräset och mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och koka upp igen. Smaka av med salt.
  5. Lägg ingefäran i botten på tallrikarna. Häll på den varma soppan och toppa med en klick yoghurt. Strö över chiliflakes och garnera med färsk koriander.