Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mormors tomatsoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

En alldeles underbar krämig tomatsoppa på gammalt vis.

Soppan som blir över brukar jag frysa in och tar fram och använder som bas i grytor och såser.

Ingredienser

4 liter
  • 1 st purjolök, finstrimlad
  • 1/2 st vitlök, pressad
  • 2 st rödlök, grovt hackade
  • 1/2 dl smör
  • 15 st tomater, grovt hackade
  • 1 msk timjan, torkad
  • 1 msk basilika, torkad
  • 2 grönsaksbuljong, kraftig
  • 4 dl ketchup, hemmagjord, se recept
  • 5 dl grädde
  • maizena eller annan redning
  • salt
  • peppar

Så här gör du

  1. Fräs purjon, vitlöken och rödlökarna i smöret
  2. När löken ser glansiga ut tillsätt tomaterna Rör runt och låt puttra en stund tillsammans med timjan och basilika
  3. Häll på grönsaksbuljongen och ketchupen (helst hemmagjord, se recept) Koka ihop något
  4. Mixa soppan med en stavmixer och sila sedan av den, för att slippa få tomatskalsstrimlor och kärnor i soppan.
  5. Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp igen och smaksätt med salt och peppar efter smak.
  6. Mjuka upp soppan med grädden
  7. Red av till önskad tjocklek. Jag väljer att reda av med maizena, så att soppan är glutenfri.