Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mörk chokladtårta med körsbär


Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Saftig mörk chokladtårta med kladdkaksbas och rik chokladglasyr som går enkelt och snabbt att göra och passar bra till bigarråer. Undvik allför hög procenthalt av kakao om du inte vill att kakan ska bli bitter.

Ingredienser

16 bitar
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl rörsocker strö
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 125 g ljus choklad, hackad
  • 75 g hasselnötter, hackade
  • Glasyr:
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde(1 msk Maraschino, kroatisk körsbärslikör)
  • Topping:
  • 200 g färska bigarråer

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader och täck botten av en rund springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Kaka: Bryt den mörka chokladen i små bitar och smält tillsammans med tärnat smör, försiktigt i en kastrull eller i mikrovågsugnen på max i 30 sekunder åt gången (totalt cirka 1-2 minuter). Ta ut och rör emellan gångerna. Chokladen får inte bli för varm och behöver heller inte smältas helt. Rör med en gaffel efteråt till en blank smet.
  3. Mät upp sockret och mixa det snabbt med stavmixer. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa slätt.
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget, under konstant omrörning så att smeten tjocknar jämnt.
  5. Hacka nötterna och den ljusa chokladen lite lagom grovt med en kniv.
  6. Häll smeten i formen och strö över hacket. Pressa ner det i smeten med en stekspade eller handflatan.
  7. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i 20-22 minuter. Prova med en sticka. Ytan ska vara krispig och kakan ska ha börjat lossna från formen i kanterna men innanmätet ska vara kladdigt. Låt kakan svalna i en timme innan du tar bort formen.
  8. Glasyr: Bryt chokladen till glasyren i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden (tillsätt eventuellt likör) och häll den över chokladen. Låt stå i några minuter, vispa sedan glasyren tills den är jämn och glänsande.
  9. Häll glasyren över kakans mitt och låt den rinna ner över kanterna. Jämna till med en spatel.
  10. Dela och kärna ur körsbären. Dekorera kakan med körsbärshalvorna. Låt glasyren stelna innan servering.