Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mörk chokladglass – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Mångas absoluta favoritdessert – mörk italiensk chokladglass. Och att kunna göra den själv är förstås extra lyxigt.

Har du ingen glassmaskin? Testa det här receptet på kolaglass

Ingredienser

4 –6 portioner
  • 200 g mörk choklad, 70 % kakao
  • 3 dl standardmjölk, 3 %
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ urskrapad vaniljstång
  • 2 msk flytande honung
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Så här gör du

  1. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och honung. Ställ åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Häll i den varma gräddmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen.
  3. Sjud till 85 grader under omrörning. Det får inte koka, då blir det en äggstanning. Ta från värmen.
  4. Hacka 125 gram av chokladen. Häll över den varma smeten och rör till en jämn massa.
  5. Sila genom en sil och låt chokladsmeten kallna. Täck över med plastfolie och förvara i kylen, gärna till nästa dag.
  6. Grovhacka resten av chokladen. Blanda ner den i smeten innan glassen ska frysas.
  7. Frys glassen i glassmaskin enligt maskinens föreskrifter.