Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Monika Ahlbergs recept för den perfekta semlan

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Semlor på det godaste sättet! Här är ett fantastiskt bra och klassiskt recept på semla.

Ingredienser

30 stycken
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3/4 dl vit eller ljus sirap
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 1/2 tsk salt
  • 1 liter vetemjöl special

Fyllning 1

  • 250 g mandel (4 dl) skållad & skalad
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2-1 bittermandel
  • 1-2 äggvitor
  • 2-3 msk vatten

Fyllning 2

  • 5 dl vispgrädde

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • Florsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret och häll på mjölken. Vätskan ska vara fingervarm, 37 grader.
  2. Lös jästen i degvätskan. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och mjölet. Arbeta ihop till en blank och smidig deg, helst i köksassistent. Jäs i 40 minuter under bakduk.
  3. Arbeta igenom degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 30 bitar.
  4. Forma till släta bullar genom att knåda lätt med handflatan. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs 30-40 minuter under bakduk.
  5. Mixa/mal mandeln fint. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandeln, rör ner äggvita och vatten till lagom konsistens.
  6. Pensla bullarna med smör och grädda dem i 200 grader i ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  7. Skär av locket på varje bulle. Gröp ur 1 msk bröd ur bottenbullen. Fyll hålet med mandelblandningen och spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker! Servera!
  8. Bullarna kan frysas ofyllda och fyllas vid ett senare tillfälle!