Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mitt enklaste bröd

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ett saftigt och gott bröd som passar till allt. När det blivit lite torrt är det urgott att rosta.

Ingredienser

1 bröd
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1,3 kärnvetemjöl, ca, med fullkorn
  • eller, 1 l vetemjöl+3 dl grahamsmjöl

TILL PENSLING :

  • 1 st ägg
  • lite salt

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37°. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  2. Ta upp degen och knåda den. Forma till 2 eller 3 bröd. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-25 minuter.
  3. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in dem i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20 minuter. Låt svalna under duk.Äggbröd Ett äggbröd passar fint på påskbordet. Grundrecept som mitt enklaste bröd TILL PENSLING OCH GARNERING:1 ägg+ 2 ägggurkmeja och blå vallmofrön 1. Tillred degen som grundreceptet och fortsätt efter första jäsningen som följer: 2 Forma 2 längder och slå en vanlig nut. Lägg bröden på smord plåt. Stoppa ner ett okokt ägg i knutens mitt och låt jäsa ytterligare 20 minuter. 3. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över gurkmeja och vallmofrön.
  4. Sätt in brödet i 250° varm ugn men sänk genast till 225°. Låt grädda i ca 20. minuter. Låt svalna under duk.