Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Minisemlor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Söta minisar som du kan äta två av med gott samvete. I år har jag börjat tidigt med provbakningen. Denna gång har jag testat baka med tangzhong redning. Blev helt såld på detta sätt att baka bröd. Semlorna blev så saftiga, luftiga och goda…Jag åt tre på en gång.

Ingredienser

32 stycken
  • 0,5 dl mjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 sats tangzhong redning
  • 50 g jäst färsk
  • 1,75 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 msk kondenserad mjölk eller mjölkpulver
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 9 dl mjöl Manitoba Cream
  • 100 g smör normalt saltat rumstemperatur

Fyllning:

  • 250 g mandelmassa
  • mjölk
  • 32 st inkråm från bullarna

Garnering:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker

Så här gör du

  1. Börja med att göra redningen. Blanda i en kastrul till en slät mix mjöl med mjölk och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.
  2. Sätt ugnen på 200º. Värm mjölken och blanda med socker och kondenserad mjölk.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska. Häll i resten av vätska, kardemumma, redningen och ägget.
  4. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Blanda i all smör och knåda till en elastisk deg som inte klibbar eller fastnar. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek.
  6. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.
  8. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.
  9. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk till spritskonsistens. Fyllningen ska vara som en pasta. Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.
Du kanske även gillar