Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Minisemlor med karamellgrädde

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

För den som tycker om lite med gott! Små söta semlor med karamellgrädde.

Ingredienser

32 stycken
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar, ½ paket
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker
  • Cirka 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling

  • 1 ägg
  • ¼ krm salt

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • Cirka ½ dl vispgrädde
  • inkråm från bullarna

Till garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör i klickar, salt, kardemumma, socker och nästan allt mjöl blandat med bakpulver. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken, cirka 10 minuter i köksmaskin. Låt jäsa under bakduk, cirka 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen och rulla ut till längder. Dela dem i 16 bitar vardera och rulla dem till små runda bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg med en nypa salt. Grädda dem i mitten av ugnen, cirka 6 minuter. Låt bullarna kallna på bakgaller under bakduk.
  4. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och ovispad grädde. Fyll bullarna med blandningen.
  5. Vispa grädden tjock och blanda med karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche. Spritsa karamellgrädde på toppen. Lägg på lock och sikta över florsocker.