Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mild champinjonstrata

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat
Mild champinjonstrata
TINE GUTH LINSE /EXPRESSEN

En strata är ett mellanting mellan pizza och omelett. En underbar brunchrätt och ett fiffigt sätt att ta vara på överblivet bröd. “Strata” betyder lager på italienska och mellan lagren av bröd och ost kan du fylla på med olika godsaker efter eget huvud. Här med mild vegetarisk fyllning med cheddar, svamp, spenat och purjolök. Förberedelserna gör du dagen innan.

Ingredienser

8 bitar
  • 50 g smör
  • 8 vitt bröd (gärna gammalt)
  • 200 g riven cheddarost
  • 300 g champinjoner
  • 75 g purjolök
  • 75 g bladspenat
  • 6 ägg
  • 8 dl mjölk
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar

Så här gör du

  1. Skölj grönsakerna och borsta rent svampen. Skiva champinjonerna och purjolöken så tunt du kan.
  2. Smält smöret i en vid stekpanna och stek svampen på medelvärme i cirka fem minuter. Blanda sedan i purjolöken och spenaten och rör med en trägaffel tills grönsakerna mjuknat.
  3. Välj en ugnsfast form och täck botten med fyra av brödskivorna. Tryck till kanterna så att skivorna bildar ett jämnt lager.
  4. Bred ut svampblandningen på brödet och jämna till med en slev. Strö över hälften av den rivna osten.
  5. Skär de övriga brödskivorna i tärningar och strö dem över ostlagret.
  6. Vispa upp äggen med mjölken och senapen. Salta försiktigt och dra några varv med pepparkvarnen. Häll blandningen över lagren i formen och pressa ner brödtärningarna så att de suger upp vätskan. Täck formen med plastfolie och låt den stå i kylen några timmar eller över natten.
  7. Ställ in ugnen på 180 grader. Ta av plasten och strö resterande cheddarost över brödtärningarna.
  8. Grädda i övre delen av ugnen i cirka 45 minuter tills ytan är frasigt gyllenbrun. Låt stratan stå i några minuter innan du skär upp den i tårtbitar. Servera med grönsallad.
Du kanske även gillar