Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Midsommarkaka med ostkräm & jordgubbar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Avrunda måltiden med en härligt saftig kaka med fluffig kräm och sommarens söta jordgubbar.

Ingredienser

8 bitar
  • 1 sockerkaksform, ½ liter + msk smör till formen
  • 1 dl mandelspån eller ströbröd

Kaka:

  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • ½ tsk finrivet skal från en vältvättad apelsin
  • ½ dl apelsinsaft, färskpressad
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Kräm:

  • 200 g cream cheese, till exempel Philadelphia
  • 3 msk siktat florsocker
  • 1 dl vispgrädde

Garnering:

  • jordgubbar
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj formen med smöret. Bröa den med mandelspån eller med ströbröd, så att både botten och kanterna är täckta.
  3. Vispa smör och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Smaksätt med apelsinskalet. Häll i apelsinsaft och blanda om. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda till en jämn smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  5. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna.
  6. Vispa ihop cream cheese och florsocker, använd elvisp. Vispa i grädden, lite i taget.
  7. Toppa kakan med krämen och jordgubbarna. Sikta över florsocker.