Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Melonsallad med halloumi och kycklingspett

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Den här härliga medelhavsinspirerade salladen kombinerar gurka och melon som fått ligga och dra i iskallt vatten för maximal krispighet. Pärlcouscous gör den extra matig, men jag brukar ändå servera sesamkycklingspett till.

Ingredienser

8 personer, 10 spett
  • 1 liten vattenmelon (1 1/2 kg)
  • 1 cantaloupemelon
  • 1 slanggurka
  • 3 dl kokt, kall pärlcouscous
  • 1 mynta
  • 1/2 knippe salladslök
  • 1 citron
  • 200 g halloumi
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar

Små sesam­kycklingspett

  • 250 g kycklinglårfilé
  • 10 träspett
  • 2 msk osaltad tahini
  • 1 tsk salt
  • 1/2 citron, saften
  • 2 dl sesamfrö

Så här gör du

  1. Koka pärlcouscous efter anvisning på paketet. Kyl i kallt vatten.
  2. Skala gurkan, halvera den på längden och skär i små bitar, halvmånar. Skala melonerna och skär fruktköttet i stora bitar eller kuber. Lägg gurkan i iskallt vatten en halvtimme, så bibehåller den fräschören. Melonbitarna förvarar du kallt under tiden.
  3. Halvera citronen. Skär hälften i klyftor och pressa resterande i en skål med olivolja till dressingen.
  4. Skär halloumin i skivor. Stek i lite olja, gärna på ett grilljärn om du har.
  5. Skär salladslöken i tunna ringar och nyp av bladen från myntan. Montera ihop salladen och ringla över dressingen. Garnera med halloumi, färska myntablad, salladslök och citronklyftor.
  6. Skär lårfiléerna i bitar. Beräkna fem bitar per spett.
  7. Blanda tahini, citronsaft och salt till marinaden i en påse. Lägg i kycklingen och blanda noga så att bitarna täcks. Tryck ut luften ur påsen. Förslut väl och låt dra ett par timmar i kylskåp.
  8. Ta fram påsen en halvtimme innan tillagning. Blötlägg då även träspetten och ställ in ugnen på 225 grader.
  9. Trä kycklingbitarna på spetten och doppa dem i sesamfröna. Grilla spetten i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.