Spara recept & följ matvänner

Pastìtsio med Melker Andersson

JOHAN ADELGREN
Foto: JOHAN ADELGREN
Kändisarnas bästa
Bästa recepten från kändisar från alla håll och… Läs mer

Stjärnkrögaren Melker Andersson har full agenda och lagar nästan aldrig mat hemma. Men när han väl gör det kan det bli en grekisk makaronilåda – recept kommer här!

Taggar: köttfärs, pasta, Grekland
1
Ingredienser
  • 300 g långa makaroner eller penne

Köttfärssås
  • 
500 g köttfärs
  • 
2 gula lökar, finhackade
  • 
4 vitlöksklyftor, rivna

  • 2 msk olivolja
  • 
1 burk krossade tomater
  • 
1 msk tomatpuré

  • 1 tsk pimientopulver, eller starkt paprikapulver

  • 1 tsk kanel
  • 
1 msk hackad rosmarin
  • 
1 1/2 dl vitt vin
  • 
salt och svartpeppar
  • 
1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl olivolja
  • 
5 dl mjölk, värmd

  • 2 ägg, uppvispade

  • 2-3 dl riven riven kefalotyri, eller annan smakrik hårdost, spara 1 dl till att strö över lådan

  • salt och svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ihop mjöl och olivolja till ostsåsen i en kastrull. Tillsätt den varma mjölken under omrörning. Koka upp. Låt småkoka minst 10 minuter tills såsen tjocknat.

  3. Tillsätt uppvispade ägg, riven ost, salt och peppar. Låt svalna.

  4. Stek köttfärs, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomatkrosset, tomatpuré, kryddor och vin. Låt småkoka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av och kyl under kallt vatten. Varva pasta, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form, avsluta med ostsås. Strö riven ost över.

  6. Baka i ugn i cirka 40 minuter tills den är gyllenbrun.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!

Västerbottenpaj

Mumsigare recept finns inte!

Kom ihåg-listan till kräftskivan

11 saker du bara inte får glömma!

Stort test av årets kräftor

Här är de bästa kräftorna!

Så gör du godaste bröden till buffén

Testa våra enkla recept på bröd!

Kokbokslotteri varje dag

Här tävlar vi ut en kokbok dagligen.

TV: Mitt kök: Jennie Walldén och Tommy Myllymäki lagar en krämig pasta med lax och purjo

I Mitt kök bjuder Jennie Walldén och Tommy Myllymäki på en pasta med lax och purjo.

Kolla in Ulf Elfvings blogg

Matfantasten bloggar på Mitt kök!

Bloggen för alla ölälskare

Joel Linderoth ger dig bästa tipsen.

Sara Ekmans matblogg

Matinspiration från Citygross.

Det här visste du inte om blåbär

8 intressanta fakta om skogens blåa bär!

Gör egna rotsakschips

Otroligt enkelt och gott snacks!

Gör det här med dina kantareller

Skogens guld är här! Njut på bästa sätt.

Bli en mästare vid grillen

15 suveräna grilltips du måste ta del av!

Äntligen får du leka med maten

Japansk designer har skapat alla barns dröm! Kolla bildspelet!

Skorpor med smak av surströmming

Vågar du smaka? Läs mer om skorporna här!

Supergoda recept med ost

Ost i mat eller ost på smörgås. Här hittar du recepten!

Baka bästa knäckiga toscakakan 

En riktig klassiker som räddar vilken fika som helst!

Kalasgoda pannkakor

Här är drömrecepten du måsta testa. 

Nu finns Mitt kök som app också

Spara dina favoritrecept och du har dem alltid med dig!