Spara recept & följ matvänner

Pastìtsio med Melker Andersson

JOHAN ADELGREN
Foto: JOHAN ADELGREN
Kändisarnas bästa
Bästa recepten från kändisar från alla håll och… Läs mer

Stjärnkrögaren Melker Andersson har full agenda och lagar nästan aldrig mat hemma. Men när han väl gör det kan det bli en grekisk makaronilåda – recept kommer här!

Taggar: köttfärs, pasta, Grekland
1
Ingredienser
  • 300 g långa makaroner eller penne

Köttfärssås
  • 
500 g köttfärs
  • 
2 gula lökar, finhackade
  • 
4 vitlöksklyftor, rivna

  • 2 msk olivolja
  • 
1 burk krossade tomater
  • 
1 msk tomatpuré

  • 1 tsk pimientopulver, eller starkt paprikapulver

  • 1 tsk kanel
  • 
1 msk hackad rosmarin
  • 
1 1/2 dl vitt vin
  • 
salt och svartpeppar
  • 
1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl olivolja
  • 
5 dl mjölk, värmd

  • 2 ägg, uppvispade

  • 2-3 dl riven riven kefalotyri, eller annan smakrik hårdost, spara 1 dl till att strö över lådan

  • salt och svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ihop mjöl och olivolja till ostsåsen i en kastrull. Tillsätt den varma mjölken under omrörning. Koka upp. Låt småkoka minst 10 minuter tills såsen tjocknat.

  3. Tillsätt uppvispade ägg, riven ost, salt och peppar. Låt svalna.

  4. Stek köttfärs, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomatkrosset, tomatpuré, kryddor och vin. Låt småkoka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av och kyl under kallt vatten. Varva pasta, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form, avsluta med ostsås. Strö riven ost över.

  6. Baka i ugn i cirka 40 minuter tills den är gyllenbrun.

HEJ MATVÄN!

Vill du tipsa, berömma eller bara säga något? Logga in eller bli medlem. Det går snabbt och är gratis!