Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marängårta med lemoncurd och blåbär

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Citronsyrlig tårta med maräng och blåbär. Marängtårta är enkelt att göra och förförande gott. Lemoncurd ger en härligt syrlig brytning till de söta marängerna. Tips: köp färdiga marängformar så vinner du lite tid.

Ingredienser

10 bitar

Maräng:

  • 5 st äggvitor, rumsvarma
  • 2,5 dl socker
  • pressad citronsaft, några droppar

Fyllning/garnering:

  • 150 g lemoncurd
  • 0,5 st citron, rivet skal från
  • 3 dl grädde
  • 150 g blåbär, gärna färska

Så här gör du

  1. Smöra och mjöla ”ringen” till en kakform med löstagbar kant cirka 24 centimeter i diameter. Ställ ringen på ett bakplåts-papper på en plåt.
  2. Vispa äggvitorna och citronen till skummet börjar lyfta.
  3. Vänd ner hälften av sockret i skummet och vispa på mellanhastighet tills marängen tjocknat något. Blanda i resten av sockret och vispa på full hastighet till ett fast maräng-skum.
  4. Häll marängen i formen. Ställ in formen i ugnen på 250 grader och sänk genast värmen till 150 grader. Grädda marängen i 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar i 5 timmar. (Känn på marängen så den känns lätt, verkar den fortfarande kletig i mitten så låt den stå kvar i ugnen på 50 grader tills den ”torkat” klart.)
  5. Vispa grädden och smaksätt den med det rivna citronskalet. Bred ett lager lemoncurd på marängen och sedan ett lager grädde. Lägg till sist på blåbären, precis innan servering eftersom de kan färga grädden.