Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelkorgar med glass


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Spröda lyxiga mandelkorgar kan du baka 1-2 dagar i förväg och förvara torrt. Lägg i glasskulorna precis inför serveringen.


Ingredienser

12 korgar

  • 50 g smör

  • 2/3 dl socker

  • 1/2 dl ljus sirap

  • knappt 1 dl vetemjöl, 50 g
  • 
1 msk vodka, konjak eller whisky

  • 2 msk flagad mandel, finhackad

  • Till servering:

  • valfri glass


Så här gör du

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt socker och sirap, sjud under omrörning cirka 3 min. Ta kastrullen från värmen och rör i vetemjölet och spriten. Blanda i mandeln. Låt smeten svalna cirka 5 minuter.

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Ta smeten med mått, cirka 1 rågad matsked, rulla till bollar och lägg ut glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 5-8 minuter.

  3. Ta ut plåten. Forma flarnen medan de är varma, till exempel över uppochnervända små glas.

  4. Låt kallna. Lägg en stor kula glass i mandelkorgen precis inför serveringen.