Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelkaka med vispat brynt smör och äppelkompott

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Hösten ligger i luften och värmeljusen i husen börjar synas. Myskänslan infinner sig och det börjar bra serier och filmer på TV.
För mig innebär hösten rustik mat och framförallt en underbar säsong för äpple!

Ingredienser

8 portion

Mandelkaka

  • 4 st ägg
  • 1 dl Socker
  • 200 g Mandelmassa, riven
  • 150 g Hasselnötter, mixade till mjöl
  • 1 msk Vaniljsocker
  • 1 st skal av lime
  • 2 st droppar bittermandelarom
  • 1 dl mjöl
  • 50 g mjukt smör

Vispat brynt smör

  • 200 g smör

Äppelkompott

  • 6-8 st Blandade sorter äpple, hackade
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!) eller 1 vaniljstång

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman ägg och socker. Blanda samman övrigt och rör ner i äggsmeten. Rör tills smöret inte klumpar. Häll smeten i en form ca 20-25 cm rund form. Grädda i mitten avlingen cirka 25 min. Den ska vara lite lite kladdig i mitten!
  2. Brynt smör: Lägg smör i en kastrull. Bryn det tills det blir brunt och luktar kola, då är det klart. Häll av det översta smöret och släng bottenslammet.Det skirade smöret ska användas. Sätt bunken i kallt vattenbad eller i kylen! Var försiktig, det ska svalna, INTE stelna! När det tjocknat en aning vispar du upp det med elvisp. Det ska bli fluffigt och gå att skeda upp.Ställ inte det i kylen!
  3. Äppelkompott: Hacka äpplen och blanda med övrigt i en kastrull. Låt det puttra samman och bli mjukt.Rör i grytan så det inte bränner.
  4. Servera en bit kaka med en sked brynt smör, äppelkompott och glass eller vispad grädde! Lägg inte det brynta smöret på glassen som på bilden, det stelnar fort om du inte äter direkt!!!! Njut med en kopp kaffe och ett tänt ljus...låt hösten sakta få infinn sig:)
1 kommentar om "Mandelkaka med vispat brynt smör och äppelkompott"