Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Majsbröd – recept

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Baka ett saftigt majsbröd och gör läckra mackor. Fyll bröden med ost, rökt skinka, tomatskivor, sallad och inlagd jalapeño. Brödet jäser i cirka 1 timme.

Ingredienser

6 portioner
  • smör till formen
  • mjöl till formen
  • 30 g jäst
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • ½ dl neutral olja, till exempel rapsolja eller majsolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 dl polenta (grovmalet majsmjöl)
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 dl majs

Fyllning

  • smör
  • 6 blad romansallad
  • 15 skivor rökt skinka
  • 15 skivor ost
  • 2 tomater i skivor
  • 1 dl inlagd, skivad jalapeño

Så här gör du

  1. Majsbröd: Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och mjöla en emaljkastrull eller gjutjärnspanna.
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, oljan, socker, salt och polenta.
  3. Rör i lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig och blanda i majskornen. Lägg en bakduk på degbunken och låt degen jäsa 30 minuter.
  4. Baka ut degen på mjölat bord och forma till en rund bulle. Lägg degen i kastrullen eller i gjutjärnspannan. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
  5. Grädda brödet i cirka 20-25 minuter tills det är gyllenbrunt.
  6. Låt brödet vila i formen i 5 minuter. Vänd upp det och låt det svalna på ett galler.
  7. Servering: Dela majsbrödet i två bottnar. Bred på smör, lägg på sallad, skinka, ost, tomatskivor och jalapeño. Lägg ihop bröden och skär upp brödet i tårtbitar.