Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxig semmelkrans

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Semla för många! Baka och bjud kollegerna på en semmelkrans till fikat på jobbet.

Ingredienser

2 stycken
  • 2 ½ dl gräddmjölk
  • 25 g jäst för söta degar, ½ paket
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 ägg
  • Cirka 8 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • ¼ krm salt

Till fyllning

  • 100 g skållad och mald mandel
  • 2 msk mandellikör
  • 1 dl florsocker
  • inkråm från bullarna
  • ½ dl grädde

Till garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • Florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt gräddmjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, vaniljsocker, socker, ägg och mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.
  2. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda bullar. Ställ 12 bullar i en cirkel på varje plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Pensla kransarna två gånger med ägg och grädda dem nedre delen i ugnen, cirka 10 minuter. Låt dem svalna på bakgaller under bakduk.
  4. Klipp av ett trekantigt lock överst på varje bulle i kransen. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandel, mandellikör, florsocker och grädde. Fyll hålet i kransarna med mandelfyllningen.
  5. Vispa grädden luftigt tjock och spritsa den på fyllningen. Lägg på locken och sikta över florsocker.