Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxbakelse!

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Lyxbakelse med brynt smör, lakrits, tryffel och hallonmarängsmörkräm!
Smälter i munnen och livsfarligt god!!!

Ingredienser

1 Rund form

Chokladbotten

  • 150 g Smör , brynt!
  • 3 dl Socker
  • 1 dl Kakao
  • 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljstång
  • 2 Ägg
  • 2 dl vetemjöl

  • 1 1 nypa salt
  • Smör och strösocker


Lakritstryffel

  • 200 g Mörk marabouchoklad eller mörkare
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 1 msk Smör
  • 30 g Mortlad hårdlakrits
  • 2 tsk Honung

Hallonmarängsmörkräm

  • 4 Små äggvitor
  • 2 dl Socker
  • 100 g Hallon
  • 225 g Smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljstång

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp en stekpanna och lägg ner smöret. Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt. Då är det klart. Häll ner det i en bunke.
  2. Blanda samman övriga ingredienser och rör ner i det brynta smöret i en bunke. Lägg bakplåtspapper i en form. Häll ner smeten och grädda i mitten cirka 20 minuter. Låt svalna.
  3. Tryffel: Häll grädde och honung i en gryta och låt koka upp. Hacka chokladen fint. Ta av grytan från spisen och rör i chokladen. Rör tills den smält ner helt och tillsätt då smör och mortlad lakrits. Ställ det kallt så att den stelnar.
  4. Lägg äggvitor och socker i en bunke över vattenbad. Vispa över vattenbad tills du känner att sockret smält bort och marängen känns len. Ta bort den från vattenbadet och vispa tills den svalnat. Vispa i mjukt smör lite i taget. Vispa, vispa och vispa tills den är krämig och fluffig!!!
  5. Mixa hallonen till pure och sila bort kärnorna.
  6. Vispa ner hallonpuren i marängen samt smaksätt med lite vanilj. Lägg smeten i en spritspåse med någon vacker tyll!
  7. När chokladtryffeln stelnat kan du vispa upp den och sedan bre den över den kalla kakan. För mer lakritssmak, strö över ytterligare lakrits när du brett över tryffeln.
  8. Vid servering skär upp lagom bitar, spritsa hallonmarängsmörkrämen på dem, dekorera med ett hallon och pudra kakao över. Vill du kan du även dekorera med lite chokladflarn.
1 kommentar om "Lyxbakelse!"