Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lutfisk med kräftsås 
och ärtor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Förgyll lutfisken med kräftstjärtar, dill, vitt vin och crème fraiche. Då blir denna rätt en riktig höjdare på julbordet!

Ingredienser

4 portioner
  • 
4 portioner kokt lutfisk
  • 
6-8 potatisar
  • 
5 dl frysta ärtor
  • 
4 fräscha dillkvistar till garnering


Kräftsås

  • 
200 g kräftstjärtar frysta eller i lag
  • 
2 schalottenlökar
  • 
1 tomat

  • 1 msk smör

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 
2 dl crème fraiche
  • 
1 msk fiskfond
  • 
1/2 tsk dillfrö

  • 1 msk finhackad dill

  • salt
  • 
nymalen vitpeppar

Så här gör du

  1. 
Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp ärtorna.

  2. Tina kräftstjärtarna. Skala och finhacka löken. Dela, skrapa ur kärnorna och tärna tomaterna. Mjukfräs löken i smöret. Rör ner tomatbitarna.
  3. 
Tillsätt vinet, crème fraichen, fonden, dillfröna och dillen. Koka upp såsen. Vänd ner de tinade kräftstjärtarna. Hetta upp. Smaka av och krydda med salt och peppar om så behövs.

  4. Varva ärtorna och potatisen på fyra varma tallrikar. Toppa med lutfisken. Krydda med lite salt och stött kryddpeppar. Ringla över såsen. Garnera med dillkvistarna.