Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lussebullar – vårt bästa recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Lussebullar- ett måste till advent, lucia och jul. För att få lussebullarna sådär mjuka, luftiga och saftiga så krävs det inget trolleri, det räcker att du följer receptet nedan så kommer du att lyckas. På med förklädet – för nu ska det bakas lussebullar! Tål du inte gluten? Spana in vårt goda recept på glutenfria lussebullar här.

Ingredienser

35 lussebullar
  • 2 pkt saffran
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten eller rom
  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning

Pensling och dekoration

  • 1 st ägg
  • 1 dl russin

Så här gör du

  1. Stöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  10. Njut av dina nybakade lussebullar!