Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Löksoppa med chévreknyte

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Lök ligger ofta längst ned i grönsaksfacket och riskerar bli bortglömd. Skär bort eventuellt dåliga bitar och lukta på löken. Är doften god så koka en soppa. Överbliven kokt potatis kan man mosa och låta koka med i soppan som redning. Lyxa till soppan med ett chevreknyte och några svamphattar.

Ingredienser

4 personer
  • 1 liter vatten
  • 4-5 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 vegetarisk buljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • 1-2 kokta, skalade potatisar (om så önskas)

Chévreknyte

  • 4 filoark
  • 80 g chevre
  • 1 msk havtornsmarmelad eller hjortronsylt (valfritt)
  • ägg att pensla med

Svamphattar

  • 4-8 shitakehattar
  • 1 dl riven ost (gärna stark, typ västerbotten eller parmesan)

Så här gör du

  1. Soppa: Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en kastrull och lägg i löken på låg värme. Låt löken bli genomskinlig.
  2. Häll i vattnet, buljongen och vinet samt eventuellt den mosade potatisen. Låt sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Chévreknyte: Lägg ut fyra små ark filodeg cirka 20 x 20 cm. Skär osten i 4 stavar, lägg en stav på varje ark och bred över lite sylt. Pensla degsidorna med uppvispat ägg och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form och grädda i ugn, 200 grader, i 6-8 minuter. Servera gärna med lite tomatbitar på toppen.
  4. Svamp: Tag bort stjälken från svampen och lägg svamphatten i en ugnsfast form. Strö på lite riven ost efter smak och gratinera i ugn, 200 grader, tills det fått färg. Lägg på toppen av soppan.