Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ljust knäckebröd med vallmofrön

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Ljust knäckebröd med vallmofrön
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Dessa underbara knäcken passar utmärkt till såväl frukosten som fikat. En kruskavel kan vara bra att ha när man bakar knäckebröd, men är inte alls nödvändigt. Nagga med gaffel går också bra!

Ingredienser

8 stycken
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vetekross
  • 2 ½ dl rågsikt
  • 4-5 dl vetemjöl
  • ½ dl vallmofrön

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke, häll på fingervarmt vatten, sirap, salt och vetekross.
  2. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken och låt den stå i 20 minuter.
  3. Blanda i rågsikten och arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Sätt plastfolie eller bakduk över bunken igen och låt degen jäsa 40 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp den i åtta bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Platta ut och kavla, antingen med kruskavel eller vanlig kavel, nagga i så fall bröden med en gaffel.
  6. Strö över vallmofrön och kavla in fröna. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i omgångar i cirka 4-5 minuter vardera, tills bröden börjar bli gyllenbruna i kanterna.
  7. Flytta över bröden på ett galler och låt svalna.
Du kanske även gillar