Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ljummen sallad på ugnsbakad kål

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En smakrik ljummen sallad med kål i mitten på en bädd av färskt bladgrönt, klyftor av endiver och avokado runtom – och en smarrig sås ringlad över alltsammans. Perfekt för dig som äter enligt LCHF.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 litet kålhuvud, rödkål, vitkål eller spetskål
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 ⁄2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • färskt bladgrönt, till exempel rucola och mangold
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 4 endiver
  • 2 avokador
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 100 g blue cheese

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Dela kålen i klyftor och gnugga in ordentligt med olivolja runt kålen. Krydda runtom med salt och peppar.
  2. Baka kålen i cirka 30–45 minuter, täck med folie om det börjar se bränt ut.
  3. Sås: Mosa eller mixa under tiden ihop grädde och crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Vill du ha tunnare sås kan den spädas med grönsaksbuljong eller en skvätt mjölk.
  4. Servering: Fördela de varma kålklyftorna på serveringsfat klätt med bladgrönt, fördela grovhackade nötter över kålen.
  5. Lägg klyftor av endiver och avokado runt kålen.
  6. Droppa olivolja över bladen och krydda med salt och peppar.
  7. Ringla över såsen och smula osten över grönsakerna. Servera salladen ljummen.